Desatero pro lepší den

Jsou dny, které jsou odsouzeny k tomu, nebýt dobré. Den, kdy máte dvanáctku v práci a poté ještě musíte doma zpacifikovat hromadu špinavého prádla, která vám přerůstá přes hlavu (doslova). Den, kdy na vás skočí vir a vy milujete svou postel víc než kdy dřív. Den, kdy už fakt nemůžete nic odkládat a pokračovat v týdenní prokrastinaci, ale musíte konečně dodělat všechny ty resty.

Jenže bohužel i tyhle dny se počítají. Neexistuje nikdo, kdo by je zpětně z našich životů odečetl a vrátil nám je zpátky. Proto je v našem vlastním zájmu si i takové dny užít, alespoň v rámci možností. Já mám na to těhlech deset fíglů. Doporučuju opakovat každý den, dokud to nebude samozřejmost.

1. Vy a jen vy
I v tom nejnabitějším dni byste si měli najít pár minut sami pro sebe. Chviličku na to, být sami sebou, být člověkem a ne strojem zpracovávajícím jednu povinnost za druhou. I kdyby to měla být jen pětiminutovka na záchodě. Dopřejte si ji. Má to smysl. (Třiďte odpad.)

2. Od ucha k uchu
Úsměv je dobrý sluha, ale... žádné ale. U mě úsměv funguje skvěle oboustranně. Usmívám se automaticky, když dělám něco, co mě baví. Ale i když dělám něco, co mě tak úplně netankuje, a snažím se přitom o úsměv, hned je ta činnost o poznání příjemnější.

3. Čas radosti
Udělejte sami sobě radost nebo si ji nechte udělat. Objednejte si na závěr náročného dne konečně to vysněné tričko. Nechte si doručit večeři až před práh. Prostě se odměňte. Zasloužíte si to. (A jestli ne, stejně to udělejte, žejo.)

4. Ať je hudba tvůj lék
Hudba je jednou ze záruk pro zlepšení dne. Navíc si na ni netřeba vyhrazovat speciální čas. Libozvučné melodie můžou znít z autorádia, z kazeťáku v práci i z notebooku, na kterém smolíte už půl života bakalářku. A když píšu můžou, myslím tím, že by měly.

5. Silver lining
Všechno zlé je pro něco dobré. Pokud zvládnete všechnu tu práci, čeká vás opojný pocit zadostiučinění a rostoucí sebevědomí (nezapomeňte ho včas zastavit). Při nemoci si zase uvědomíte, jak moc úžasné jsou všechny ty zdravé dny. No ne?

6. Pár přátel stačí mít
Ne každý den je čas na kafíčko a dortík s kamarádkou (bohužel!). Ale na dvouminutový hovor nebo výměnu krátkých mailů je čas vždycky. Tak proč ho nevyužít a nedopřát přátelům, aby vám trochu zvedli náladu. Vždyť od toho tu jsou. (A taky aby bylo s kým chodit na to kafe.)

7. Ve víně je pravda
Jakožto foodlover a gastrosexuál jsem o pozitivních účincích jídla pro tělo i duši skálopevně přesvědčena. A psát seminárky bez čokolády, čerstvých jahod nebo skleničky vína už prostě odmítám.

8. Bdít, ale snít
Dovolte si na chvilku se zasnít. Vzpomenout si na nedávný hezký zážitek nebo naopak vyhlížet den, kdy zábava už nebude zakázané slovo. Už zítra. Tak se vzchopte, rychle dodělejte ten projekt... a je to!

9. Nestereo
Vybočte z konceptu. Buďte nestereotypní. Udělejte něco jinak. Udělejte něco poprvé. Udělejte něco prostě jen proto, že to v danou chvíli chcete udělat. Jděte do práce jinudy. Snězte polévku lžičkou. Vemte si třeba trenky naruby. Whatever.

10. Made my your day
Najděte věc, která vám udělala radost. Najděte věc, kvůli níž měl den smysl. Snídaně do postele, úsměv od náhodného kolemjdoucího, doběhnutá tramvaj. S pocitem, že jste dnešek nepromarnili, se vám bude mnohem lépe usínat.

1 komentář:

  1. Moc poučné desatero, jen je škoda, že jsem si to nepřečetla už ráno, můj den mohl být o něco lepší. Příště si na to vzpomenu. :)

    OdpovědětVymazat